Pokaler att vinna

Det finns pokaler för alla tillfällen men där finns några välkända pokaler som är eftertraktade av elitidrottare. En av dem är Wimbledon pokalen.

Wimbledon

Wimbledonmästerskapen är en tennisturnering i London och det är den äldsta av de fyra Grand Slam-turneringarna. Wimbledonmästerskapen avgörs varje år i juni-juli på gräsbanor. Turneringen spelades första gången 1877 och evenemanget följdes då av några hundra åskådare. Nu för tiden följs turneringen årligen av cirka en halv miljon åskådare på plats och miljontals TV-tittare världen över.

Wimbledon pokal har man alltså kunnat vinna sedan 130 år tillbaka i tiden. Varje år graveras alltså vinnarens namn i den extremt fina pokalen. Det finns en inskription i pokalen där det står:”All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”. Pokalen är 46 centimeter hög och diametern är 19 centimeter. Wimbledon pokalen är alltså en stor pokal. Varje vinnare får en kopia av originalet efter varje vinst och därmed är pokalen tekniskt sätt en vandringspokal, då ingen ny pokal tillverkas vid varje tillfälle, det är bara en ny gravyr som tillkommer varje år.

pokal

Alla har kanske inte ens tänkt på att det finns en guldfärgad ananas avbildad på pokalen. Man vet inte varför ananas är där fast flera teorier om detta finns. Man tror bland annat att frukt ansågs någon gång i tiden symbolisera ära och festligheter. På 1700-talet kunde man inte odla ananas i Storbritannien utan man var tvungen att importera dem. Därför sågs ananas som att symbolisera en stor komplimang. Under vart och ett av handtagen kan man se ett huvud med en hjälm med vingar och andra utsmyckningar. Det var alltså en stor ära att få ta emot den här pokalen redan på 1700-talet. Och det är ju en ära även idag att få denna pokal med gravyr som visar vem som har vunnit det aktuella året.

Men det finns ju även andra mer vanliga pokaler som man kan vinna i olika sammanhang. Det finns olika sorters pokaler som ser olika ut. Pokaler kan till exempel se ut som bägare med handtag på varje sida. Nuförtiden ser pokaler ofta annorlunda ut. Pokaler kan vara gjorda av metall, plast och trä. Pokalens utseende kan symbolisera själva tävlingen som den är vinst för. Man kan ha mer eller mindre avancerad gravering på pokalerna. I neutrala pokaler med gravyr kan man bara läsa vinnarens namn samt i vilken sport pokalen var pris för. De mer avancerade gravyrerna och utsmyckningar kan vara en bild av till exempel en golfklubba om det handlar om tävling i golf.

Pokaler kan alltså vara enkla eller exklusiva, gjorda av metall, plast eller trä och det är gravyr som gör pokalerna mer individuella.

Klicka här för pokaler och idrottspriser!